Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nuenen geeft aan dat het komende maanden een besluit wordt genomen op de aanvraag omgevingsvergunning voor de bouw van de drie distributiecentra. Daarbij worden alle zienswijzen betrokken.
Eerst moeten alle zienswijzen inhoudelijk worden beantwoord. Dit geldt voor de eerder ontvangen zienswijzen én de zienswijzen die nog binnen gaan komen op de stukken die eerder ontbraken. Nuenen geeft aan dat hiervoor ook nog zaken moeten worden uitgezocht. Zij verwachten dat dit proces zeker enkele maanden in beslag zal nemen. Omdat er meer dan 250 zienswijzen zijn ingediend ontvangen de indieners geen persoonlijk antwoord op hun zienswijze. De Algemene Wet Bestuursrecht stelt dat de gemeente Nuenen dan kan volstaan met een algemene publicatie in het gemeenteblad op overheid.nl. We zullen deze publicatie ook publiceren op onze website en in de gemeenteberichten in de huis-aan-huisbladen.
Beroep en hoger beroep op besluit gemeente Nuenen
Als het college van Burgemeester en wethouders van Nuenen alle zienswijzen naast zich neerlegt en toch een vergunning verleent, dan kunnen belanghebbenden en ook niet-belanghebbenden die wel een zienswijzen hebben ingediend naar de rechter stappen. Dit moet binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning. De rechter kijkt naar de zaak en moet binnen een redelijke termijn uitspraak doen. Voor de beroepsfase is die termijn 18 maanden.
Als een partij bij het beroep zich niet zou kunnen vinden in de rechterlijke uitspraak, dan
kunnen ze in hoger beroep gaan. Dan gaat de zaak naar een hogere rechter, namelijk naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een hoger beroep moet binnen zes weken na verzending van de uitspraak worden aangetekend.
Het kan kortom enkele jaren duren voordat deze beide procedures doorlopen zijn.
Inwerkingtreding van de vergunning
Wat betekent dit nu? Als het college van de gemeente Nuenen de vergunning voor de bouw van de drie grootschalige distributiecentra verleent, dan treedt deze na zes weken in werking. Maar dit betekent nog niet dat de vergunning definitief is. Als gevolg van beroep of hoger beroep gaan, kan het besluit nog veranderen. Het kan zoals eerder geschreven wel jaren duren voordat de procedures zijn doorlopen.
Gedurende die tijd mag de vergunning wel gebruikt worden en mogen de initiatiefnemers starten met de bouw van de distributiecentra. Dit mogen ze doen op eigen risico. Tot het moment dat onherroepelijk vaststaat dat de vergunning in stand blijft, kan deze vergunning namelijk nog steeds worden teruggedraaid en de bouw worden stilgelegd.
Om te voorkomen dat lopende de procedure al van de vergunning gebruik wordt gemaakt, kan in het geval er een spoedeisend belang is een voorlopige voorziening worden aangevraagd. Dit moet hangende de beroepsprocedure bij de rechtbank en hangende de hoger beroepsprocedure bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State worden aangevraagd. De voorzieningenrechter kan dan beslissen dat de initiatiefnemers de vergunning niet mogen gebruiken zolang er geen definitief besluit is genomen. Dat zou kunnen betekenen dat de initiatiefnemers niet mogen beginnen met de bouw of dat een al begonnen bouw moet worden stilgelegd.
Iedere partij kan in elke fase van de procedure (dus in beroep en in hoger beroep) een voorlopige voorziening aanvragen. Dit hoeft niet binnen een bepaalde termijn, maar pas wanneer er sprake is van spoedeisend belang. Daar is sprake van wanneer een uitspraak in een (hoger) beroepsprocedure niet kan worden afgewacht.